3.3.2010 – 7.3.2022

12 vuotta kestäneen upean matkan viimeinen päivä koitti – riekonjalan jäljiltä ja tuoksulta saattelimme Reetan viimeiselle retkelle💔

Tästä eteen päin ei ole tarjolla, kun vuotavia saappaita – olit ihan jokaisella saralla täyttä kultaa💛

Kiiros Reetta – mamma❤️ Hyvää matkaa uusille ikuisille riistamaille🐾

Reetta 11 kk

kkssn Cora vom Rosenvehn

Reetta Kennelliiton tietokannassa

Koska Reetta on tuotu Saksasta ja sen häntä on typistetty, ei sillä ole (valitettavasti) osallistumisoikeutta kokeisiin ja näyttelyihin (poikkeuksena Suomessa järjestettävät Euroopan Voittaja ja Maailman Voittaja -näyttelyt) Suomessa.

Ruotsi tässäkin asiassa ”fiksumpana ja avoimenpana” maana sallii laillisesti typistettyjen saksanseisojien osallistumisen kokeisiin ja näyttelyihin. Näin ollen Reetan ulkomuoto ja metsästysominisuudet on päätetty arvioittaa ainakin kertaalleen Ruotsin näyttelyissä ja kokeissa.

* Reetalla on yksi pentue, Brunontytön E pentue, jonka ansioista Reetta on saavuttanut SSK pronssinen käyttöjalostuspalkinnon.

 

Kokeet

*SVK Bottenviken jaktprov (skog) Arvidsjaur 27.8.2011
NUO 2 (151p)

SVK Bottenviken prov i eftersöksgrenar Råneå/Andholmen 16.7.2011
Nuo- luokka vesi 9, jälki 10

Reetan tulokset SVK:n tietokannassa

 

Näyttelyt (3 kpl, 1 x sa, 2 x sert)

*Jällivaara 30.6.2013 kans.väl, kaikkien rotujen näyttely, tuomari Fredrik Norgren
erinomainen, käy 1/1, sa pn1, rop, sert & cacip

Jällivaaran kans. väl. näyttelyn arvio:
”Erinomainen kokonaisuus. Feminiininen pää, jossa lyhyt kuono-osa. Hyvät korvat ja silmät. Hyvä kaula. Riittävän tiivis selkä.
Hyvä risti, hyvä olkakulma. Hyvät kulmaukset takana. Hyvä luusto ja tassut. Tehokkaat liikkeet. Hyvä karvanlaatu. Hyvä luonne.”

*Piteå 17.6.2012, SVK erikoisnäyttely, tuomari Bo Wallin
erinomainen, käy1, sa, pn1, sert ja vsp

Piteån erikoisnäyttelyn arvio:
”Erinomainen kokonaisuus. Kaunis linjakas pää. Tummat kauniit silmät. Erinomainen kaula, ylälinja ja häntä. Hyväkroppainen. Erinomainen etupää. Kaunis alalinja. Hyväasentoiset raajat. Liikkuu pitkällä kauniilla askeleella. Erinomainen karvanlaatu joka täysin peittävä myös alapuolella.”

*Piteå 21.5.2011, tuomari Britt-Marie Dornell
erinomainen, jun1/1, sa, pn2

Piteån ryhmänäyttelyn arvio:
”Koko 58, erinomainen kokonaisuus ja kehittynyt erittäin hyvin ikäisekseen. Oikea purenta. Hyvin muotoutunut pää. Erinomainen ylälinja. Erinomainen rintakehä. Hyvät kulmaukset. Erinomainen karvanlaatu. Liikkuu erittäin hyvin. EXELLENT, JUN 1/1, SA, PN2.”

Reetta on dna- testillä todettu vWD kantaja. Riski mahdolliseen kantajuuteen on ollut tiedossa alusta saakka, joten meille se ei tullut yllätyksenä – toki tulos ”vapaa” olisi ollut mieluisampi. Testitulos tarkoittaa sitä että Reetta ei tule koskaan itse sairastumaan ko. tautiin, eikä myöskään sen mahdolliset jälkeläiset kunhan niiden isä on testattu vWD-vapaaksi.

Tietoa vWD taudista:

Von Willebrandin verenvuototauti on useilla koiraroduilla esiintyvä perinnöllinen sairaus. Koira sairastuu tautiin vain jos se perii sitä aiheuttavan geenin muunnoksen molemmilta vanhemmiltaan. Sairailla yksilöillä syntyy liian vähän verenvuotojen tyrehtymisen kannalta erittäin tärkeää, von Willebrandin tekijä -nimistä proteiinia.

DNA-testissä tunnistetaan sairauden aiheuttava mutaatio ja siten on mahdollista aukottomasti määrittää taudin suhteen puhtaat, kantajat, sekä sairaat yksilöt. Status ei tule muuttumaan koiran elömön aikana, eli diagnoosi on pysyvä. Näin ollen taudin selvillä oleva periytymiskaava ja DNA määritys mahdollistaa myös kantajien turvallisen köyttömisen jalostuksessa: jos kantaja paritetaan koiran kanssa jonka status on taudista vapaa, syntyvissä pennuissa on todennäköisesti sekö vapaita että tautia kantavia yksilöitä, mutta yksikään pennuista ei tule sairastumaan von Willebrandin tautiin.
DNA-testien tarkoituksena ei siis ole vWD taudin kohdallakaan testaamalla kaventaa geenipohjaa sulkemalla pois jalostuksesta kantajia, vaan nimenomaan mahdollistaa myös kantajien turvallinen käyttö vapaiden yksilöiden kanssa.

Lue rotujärjestömme tiedote vWD -tautiin liittyen > ja ks. vWD tiedoite

*18.3.2011
Reetta kävi tutustumassa talvisiin tunturijahtimaisemiin Ruotsin puolella noin vuoden iässä. Nuori neiti liikkui tunturissa hyvin ja tilanteita saatiin aivan mukavasti, ja yksi pudotuskin riekolle. Saimme myös kontaktin poroihin ja ainakaan toistaiseksi ei sorkkaeläimet Reettaa kiinnostaneet.

*13.11.2010
Reetta on nyt reilut 8 kk:tta, se on koko ajan ollut luonteeltaan kohtuullisen rauhallinen, avoin ja iloinen pentu. Ainakin tässä vaiheessa se näyttää olevan myös varsin sosiaalinen tapaus niin ihmisten kuin koirienkin kanssa. Seisontaipumus on ollut alusta saakka erittäin vahva, seisontakynnys enemmän matala kuin korkea. Koulutuskestävyyttä löytyy eikö se mene lukkoon koulutuksesta, vaan on aina valmis touhuun uudelleen.. Mutta mm. kotipihan rajoja opettaessa olen kyllä joskus toivonut, että sillä saisi olla voimakkaampi tarve miellyttää minua…

Reetta tuli ja valittiin meille puhtaasti tiettynä ”linjavalintana”; näistä linjoista uskoimme ja toivoimme saavamme nimenomaan metsäkanalinnuille taitavan jahtikaverin. Etukäteisodotukset näyttää tässä vaiheessa ominaisuuksien puolesta täyttyneen varsin hyvin, tulevaisuus näyttä mitenkä homma kehittyy eteenpäin.

Kun kyyhkyjahti alkoi, ja samaan aikaan Reetan kanssa pienet metsälenkit aloitettiin, oli seisonta metsäkanalinnuille sille heti selvää. Sen nenä näyttäisi olevan varsin tarkka. Näitä metsäkanalintutilanteita ennen se oli jo seissyt rusakkoja ja kyyhkyjä iltalenkeillä. Nyt sillä on liki 50 metsäkanalintukosketusta, ja vain yhden käden sormin on laskettavissa ne kerrat, jolloin se on törmännyt lintuun. Sillä näyttää olevan myös toiveemme mukaisesti voimakas taipumus tiedottamiseen, ja ensimmäiset tiedotukset se on metsäkanalinnuille jo tehnytkin. Fasaaneilla on vierailtu joitakin kertoja 7 kk iästä lähtien ja metsästyskelpoinen kaveri on Reetasta odotettavissa silläkin saralla.

Reetan haku ainakin metsämaastossa on herännyt reissu reissulta aina vaan laajemmaksi ja selvästi riistaa etsiväksi – uskon että sen tiedotustaipumukselle on varsin pian konkreettista käyttöä. Pellolla puskat ja ojanvarret kiinnostaa avointa maastoa enemmän..

Reetalle pudotettiin ensimmäiset teeret sen ollessa puolen vuoden ikäinen.