Olit sitten aikeissa startata kokeissa ja metsästää tai vain metsästää, koulutus kuuluu olennaisena osana saksanseisojan ja hänen omistajan elämään.

Ajoittain, mm. Niesta ja Junkkari – kilpailujen aikaan nousee esiin keskustelut pentujen/nuorten koirien kouluttamisesta – toisia se että nuorikoita koulutetaan, vaivaa, toisia ilahduttaa. Milloin teet kenenkin mielestä mitäkin väärin tai väärässä iässä. Aloittelevilla harrastajilla voi olla pää pyörällä. Väitetään monenmoista; koulutuksella pilataan koiria tai saadaan huonostakin hyviä jne. Jalostuksen uhkanakin koulutusta pidetään – siihen voinee todeta vain, että hyvät ominaisuudet omaavan koiran tunnistaa kyllä koulutetustakin koirasta.

Kuulun ehdottomasti siihen kastiin, joka suosii ja suosittelee näiden koirien kouluttamista ja harjaannuttamista kohti metsästyskoiran uraa pentuna ja nuorena. Enkä vähiten sen vuoksi, että sitä kautta on varsin hyvät mahdollisuudet saada itselle toimiva metsästyskoira siihen tarkoitukseen mihin metsästysmuotoon jahtikoiraa tarvitsee!! Muuta perustelujahan asia ei enemmälti tarvitsekaan. Tuohon perusteluiden listaan on helppo kuitenkin lisätä rodun kuvaelmista ja historiasta löydettävät koulutukselliset tarpeet. Niiden osuus on aina korostettu erityisen merkittäväksi matkalla toimivaksi jahtikoiraksi. Minusta nuo asiat eivät ole juurikaan muuttuneet sadassa vuodessa.

Saksanseisojan pennun luontaisten ominaisuuksien tarkkailemisen lisäksi monikaan asia maaimassa ei ole niin mukavaa, kun katsella pentu koirien ja heidän omistajiensa yhteistyötä, oivalluksia ja onnistumisia – työtä kohti pelaavan metsästyskoiran uraa! Sekin tekee hommasta mielekästä

Tilastot ovat yksiselitteisesti sen asian puolella, että nuorena on vitsa lahjakkaankin koiran alun kanssa väännettävä.

Video: Kana koiran koulutukseen motivoituneita parivaljakoita on ilo auttaa!

 

Työn iloa koulutukseen ja paljon maastossa vietettyjä hetkiä kaikille tänä syksynä jahtikoulutuksen aloittaneille pennuille & nuorikoille! Ahkeruus palkitaan – pelaavalla jahtikoiralla ja riistanaruihinkin saattaa tulla roikotettavaa!